kodyaziyorum.com Ana Sayfa

@kodyaziyorum.com E-Posta Girişi @kodyaziyorum.com Giriş
  Aktif Konular Aktif Konular
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Anasayfa Anasayfa » .NET Programlama Dilleri » Visual C#.NET

C# da Di?er formlarda veri alma gönderme

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
baytuna Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı
Simge

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 24
  Alıntı baytuna Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: C# da Di?er formlarda veri alma gönderme
    Gönderim Zamanı: 24/Aralyk/2009 Saat 11:58

Merhaba arkada?lar ben c#'a yeni ba?ladym ve veri tabany uygulamalary geli?tirmek istiyorum. Çe?itli kaynaklardan (kitap,forumlar vs.) bilgiler toplayarak i?e ba?ladym. (Bu arada Delphide yary uzman sayylyrym)
?imdi ilk sorum ?u:
bir formum var ANAFORM bu formun üzerinde text boxlar filan var. Bu formdan bir butona basynca MUSTERILERFORM diye bir form açlycak bu formun içinde data grid vs. var. Ben bu açylan formdan istedi?im mü?teriyi seçece?im ve seç butonuna basynca MUSTERILERFORM ekrany kapanacak ve arkadaki ANAFORM daki text boxlara MÜ?TERY ADI ADRESY vs. gibi bilgileri aktaracak.
Bu formlar arasyndaki veri transferlerini çok ara?tyrdym ama baya kary?yk bi konu i?in içinden çykamadym. Halbuki delphide bu i? çocuk oyunca?yydy...
Yukarı Dön
BabaFikirci Açılır Kutu Gör
Uzman Yazılımcı
Uzman Yazılımcı
Simge

Gönderilenler: 174
  Alıntı BabaFikirci Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24/Aralyk/2009 Saat 12:52

Yeni form eklemek için ctrl+shift+a ya basyn. windows form seçin adyny musteri_form koyun. Burada tasarymynyzy yapyn. data grid vs. ana formunuzdan musteri_form mf = new musteri_form(); yazyn.
mf.Show(); ile formu gösterebilirsiniz. veri aly?veri?i içinse musteri_form daki datagrid vs.'nin üstüne gelerek properties/modifiers kysmyndan public seçiniz. sonra bu data gride anaformdan ?u ?ekilde ula?abilirsiniz: mf.datagridismi.rows cols vs..
de?i?ken ta?yyacaksanyz da o de?i?kenin önüne public yazmanyz yeter:
public string musteri_adi;
bunu da anaform dan mf.musteri_adi ?eklinde ça?yrabilirsiniz.

ayryntyly bilgiyi blogumdan edinebilirsiniz:
http://babafikirci.blogspot.com/2009/08/c-sorunlar-1-formdan-forma-veri.html
ActionScript - Eh işte...
C - Programlamayı bana öğretti.
C# - Aktif olarak kullanıyorum arkadaşı
Html - Herkes kadar biliyorum
JavaScript - Kullanmayalı çok oldu
Python - Öğreniyorum
Yukarı Dön
baytuna Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı
Simge

Alıntı baytuna Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24/Aralyk/2009 Saat 14:11

Baba harikasyn... Hemen denedim ve çaly?yyor. Ama anlamady?ym bir?ey var bu i? delphide okadar kolay ki
USE form1 yazyyosunuz kodun en ba?yna olya bitiyodu. sonra form1 in her?eyine ula?yyosunuz. C# geli?tirenler bunu neden bukadar zorla?tyrmy?larki sanki... 
Yukarı Dön
baytuna Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı
Simge

Alıntı baytuna Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 24/Aralyk/2009 Saat 14:25

Yanlyz yapty?ym denemelerde ?öyle bir?ey var. dedi?iniz ?ekilde herhangi biryerden form2.show() deyince form2 açylyyor. ancak form2 yi kapatyp tekrar form1 den form2 yi açmaya kalkarsanyz form2.show() hata veriyor.
Yukarı Dön
Uzman Yazılımcı
Uzman Yazılımcı
Simge

Alıntı BabaFikirci Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25/Aralyk/2009 Saat 16:14

sa? olun rica ederim. form2 yi nasyl kapatty?ynyza ba?ly. form2.Hide(); derseniz tekrar ça?yrabilirsiniz. önce gizleyin sonra gösterin kapatyrsanyz o tür sorunlarla kar?yla?abilirsiniz.
te?ekkürler...
Python - Öğreniyorum
Yukarı Dön
baytuna Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı
Simge

Alıntı baytuna Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 25/Aralyk/2009 Saat 17:06

iyi de ben formu çarpyya basarak kapatyyorum. Ama hide yaparsamda form2 nin içinde veri tabany ve grid vs. olaca?yndan yava?lama sorunlary olmayacakmy.
Yukarı Dön
Uzman Yazılımcı
Uzman Yazılımcı
Simge

Alıntı BabaFikirci Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 26/Aralyk/2009 Saat 13:32

hmm.. yeni anladym. yava?lama sorunu olabilir. formu kapatty?ynyz zaman açabilmeniz lazym. verilen hatayy yollarsanyz daha çok yardymcy olabilirim.
Python - Öğreniyorum
Yukarı Dön
alptekin Açılır Kutu Gör
Acemi Yazılımcı
Acemi Yazılımcı
Simge

Gönderilenler: 35
  Alıntı alptekin Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31/Aralyk/2009 Saat 23:15

delegate kullanarak formlar arasynda veri aly?veri?i yapabildi?iniz gibi kontrollerede eri?ebilirsiniz. frmAna ve frmYavru diye 2 form olsun. frmAnadan frmYavruyu ça?yryyoruz. frmYavrudaki butona tyklady?ymyzda frmAnadaki butonu çaly?tyryyoruz. senaryomuz bu olsun.

frmAnada
frmYavru frm = new frmYavru();
frm.intIslemID = 1; // yavru formdaki oldu?unu varsaydy?ymyz herhangi bir de?i?ken
frm.evtOnClick += ButonAnaForm_Click; // ana formdaki butonumuz tyklandy?ynda çaly?an event.

frmYavru
public delegate void delOnclick(object sender, EventArgs e);
public event delOnclick evtOnClick;
private void //tyklanan bir buton mesela
{
if (evtOnClick != null) {
evtOnClick(sender, e);
}
}

örnekler artyrylabilir, biraz basit oldu ama fikir vermesi açysyndan yeterlidir diye dü?ünüyorum. kolay gelsin...

Düzenleyen alptekin - 31/Aralyk/2009 Saat 23:16
Ne arady?yny bilmeyen, neyi buldu?unu anlayamaz...
www.alptekinbodur.com
Yukarı Dön
asciiman Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı

Gönderilenler: 5
  Alıntı asciiman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 17/Ocak/2010 Saat 14:59

Selamyn Aleyküm

Burada anlatylanlar çerçevesinde bir örnek kod hazyladym.

Senaryo ?u: Projede 2 tane form var ( Form1 ve Form2 Form1 bizim için MainForm Form2 ise ChildForm)

Form1 üzerinde 2 tane control var. Bir buton ve bir textbox.
Form2 üzerinde ise sadece textbox var.

Form1 üzerindeki butona her tyklandy?ynda yeni bir Form2 üretiliyor.
Olu?an bu Form2'lerden herhangi birinde bulunan textbox' yn de?i?imi. Form1' deki textbox'a aktarylyyor.

http://rapidshare.com/files/336688511/WindowsFormsApplication6.rar

Yukarı Dön
yavuzata Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı
Simge

Alıntı yavuzata Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 29/Ocak/2010 Saat 09:01

hocam bi?i sorucam ya ben bi ö?renci takip programy yazdym orada ö?renci giri? yapty?ynda ö?rencinin id sini biyerde tutmak istiyorum bunun içinde bi class yaptym private fieldlar tanymladym getset le
bunlara verileri atyyorum ama ça?yrdy?ymda bo? geliyorlar ?öle denedim bide
mesela ö?renci Form1 de login oldu Form2 de i?lem yapycak ordan form3 te notlaryna bakycak falan ?imdi ben form1 i hem form2 de hemde form3 te class olarak tanymlyyorum form1 in içinde idsini tuttu?um de?i?keni ça?yryyorum null gelio :S ne yapmam gerekli t?k ederim...
Yukarı Dön
asciiman Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı

Alıntı asciiman Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 30/Ocak/2010 Saat 20:27

Selamyn Aleyküm

Static Class lary denemelisin.
Projeye sa? tykla. Add New Class' de.
Ardyndan   Class'y      Public Static Class yap.

daha sonra burada tanymlayaca?yn tüm memberleri Public Static olarak düzenle

Public static int ID = 0;
Public static string Adi ="";

Artyk bu member' lara her yerden eri?ebilirsin. Ama Bu class' tan yeni bir tane create edemezsin.

Veya Ö?renci Clasyny bu class içerisinde create et. 

Yani 

Public static class BenimClass

{

public static ogrenci xOgrenci = new ogrenci();

}

public class ogrenci

{

public int ID = 0;
public string Adi ="";

}

Static class'lary ara?tyr.

Yukarı Dön
yavuzata Açılır Kutu Gör
Yeni Yazılımcı
Yeni Yazılımcı
Simge

Alıntı yavuzata Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Gönderim Zamanı: 31/Ocak/2010 Saat 16:33

Orjinalini yazan: asciiman

[/QUOTE]

eyvallah karde?im saolasyn hallettim sayende:))
Yukarı Dön
 Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Akoren.com Kurtlar Vadisi Pusu