kodyaziyorum.com Ana Sayfa

@kodyaziyorum.com E-Posta Girişi @kodyaziyorum.com Giriş
  Aktif Konular Aktif Konular
  SSS SSS  Forumu Ara   Kayıt Ol Kayıt Ol  Giriş Giriş

Anasayfa Anasayfa » Güncel Haberler » Teknoloji Haberleri

Google Chrome OS günyüzüne çykty

Yanıt Yaz Yanıt Yaz
Yazar
  Konu Arama Konu Arama  Konu Seçenekleri Konu Seçenekleri
karan Açılır Kutu Gör
Moderatör
Moderatör
Simge
Hasta Cimbomlu

Aktif Durum: Aktif Değil
Gönderilenler: 1402
  Alıntı karan Alıntı  Yanıt YazCevapla Mesajın Direkt Linki Konu: Google Chrome OS günyüzüne çykty
    Gönderim Zamanı: 20/Kasym/2009 Saat 13:13

Google'yn neye benzedi?i ve nasyl çaly?ty?y bir hayli merak edilen, Linux tabanly Chrome OS i?letim sisteminin tanytymy için özel bir etkinlik düzenleyece?ini okuyucularymyza duyurmu?tuk. Beklenen gün geldi ve Google, Mountain View, California'da düzenledi?i bir basyn konferansynda Chrome OS'in detaylaryny açyklady. Konferans ba?lady?y anda, i?letim sisteminin kaynak kodu da internet üzerinden indirilebilir hale getirildi.

Google'yn ürün yönetimi bölümü ba?kan yardymcysy Sundar Pichai ile mühendislik bölümü yöneticisi Matthew Papakipos'un, bir ASUS Eee PC netbook üzerinde çaly?an Chrome OS'i etraflyca tanytty?y etkinlikte, i?letim sisteminin ?u yönlerinin özellikle vurgulandy?y belirtiliyor:

• Chrome OS Linux tabanly, açyk kaynak kodlu ve ücretsiz bir i?letim sistemi. Google'yn Chrome OS için belirledi?i üç temel prensip var. Bunlar hyz, sadelik ve güvenlik.
  • Chrome OS, sadece web tabanly uygulamalary çaly?tyrabiliyor; bu uygulamalar web tarayycysy penceresi içerisinde çaly?yyor. Y?letim sistemi grafik, ses, video, gerçek zamanly ileti?im ve depolama gibi görevleri yerine getirmek için HTML 5 altyapysyny kullanyyor. Y?letim sisteminin kullanycy arayüzü, artyk hepimizin a?ina oldu?u Chrome web tarayycysynyn arayüzüyle ayny.
  • Chrome OS her bir web tabanly uygulamayy tek bir tarayycy penceresinde, sekmeler halinde çaly?tyrabiliyor. Birçok i?letim sisteminde rastlady?ymyz çoklu masaüstü sistemi yerine, Chrome OS'de çoklu tarayycy pencereleri çözümü benimsenmi?.
  • Google Chrome OS altynda, internet tabanly arama sistemini kullanacak. Bilgisayarynyzdaki bir dosyayy aramak istedi?inizde, sistemde yüklenmi? bir arama uygulamasy yerine web tarayycysy penceresi içerisinde, internet üzerinden çaly?an Google servisleri kullanylacak.
  • Chrome OS altynda her dosya "sadece okunabilir - read only" olarak saklanyyor. Tüm dosyalar, Google'yn bulut hesaplama (cloud-computing) servisleri ile internet üzerinde yedekleniyor ve senkronize ediliyor.
  • Chrome OS, sadece Google tarafyndan onaylanmy? ve sayysal imza ta?yyan uygulamalary "güvenli uygulama - trusted application" synyfyna sokuyor. Bu uygulamalar dy?ynda hiçbir uygulamanyn i?letim sistemi çekirde?ine ve dosyalara eri?im izni bulunmuyor. Google bu sayede Chrome OS'in birçok güvenlik sorununu daha en ba?yndan engelledi?ini, Windows ve Mac OS i?letim sistemlerinin güvenlik zaaflarynyn hiçbirinin Chrome OS'de yer almady?yny iddia ediyor.
  • Google Chrome OS i?letim sistemi, sadece SSD depolama cihazlary ta?yyan netbook'lar ve tablet bilgisayarlar üzerinde kullanyma sunulacak. Firma bu kararynyn nedeni olarak, bilgisayarlary da televizyonlar gibi anynda kullanyma hazyr hale gelen cihazlar haline getirmek istemelerini gösteriyor.
  • Chrome OS i?letim sistemi, sadece Google'yn onaylady?y cihazlarla birlikte gelecek. Yani i?letim sisteminin, satyn alynacak cihazda önyüklü halde bulunmasy gerekiyor. Chrome OS, klasik i?letim sistemleri gibi farkly bilgisayarlara yüklenemiyor.
    Chrome OS'le ilgili yukarydaki maddeleri gözden geçiren okurlarymyz, sadece'lerin bir hayli fazla oldu?unu da farketmi?lerdir. Anla?ylan o ki Google Chrome OS'le, i?letim sistemleri alanynda ?imdiye kadar görülmedik bir strateji izleyecek ve donanymdan yazylyma kadar Chrome OS için özelle?tirilmi? bile?enleri kullanacak. Google'yn bu yöndeki kararynyn hem firma, hem de tüketiciler açysyndan neler getirece?ini (veya götürece?ini) ise zaman gösterecek.

Google, Chrome OS'i 2010 yylynyn sonlaryna do?ru kullanyma sunmayy planlyyor; firmanyn amacy Chrome OS yüklü netbook'lary 2010 yylynyn Noel tatilinden önce piyasaya sürebilmek. Chrome OS kullanacak tablet bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar içinse ?imdilik kesin bir çyky? tarihi verilmiyor. Chrome OS'le ilgili ilerleyen zamanlarda yeni geli?meler oldukça ve bizlere yeni bilgiler ula?tykça, bunlary sizlere iletmeyi sürdürece?iz diye not dü?tükten sonra, sizleri Chrome OS tanytym etkinli?inden karelerle ba?ba?a byrakalym (Resimler Gizmodo sitesinden alynmy?tyr).

• http://www.darkhardware.com
    kodyaziyorum.com
    Yukarı Dön
     Yanıt Yaz Yanıt Yaz

Forum Atla Forum İzinleri Açılır Kutu Gör

Akoren.com Kurtlar Vadisi Pusu